EN

Se pare ca e ilegal sa ceri CNP si numar/serie de buletin

Daca un site va cere CNP sau serie si numar de buletin, se pare ca legea romana nu permite acest lucru. Obligativitatea solicitarii acestor date a fost scoasa din legalitate, în urma cu ceva ani. Iata de ce:

Legea nr. 677/2001 zice:

Art. 8. – (1) Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca:

a) persoana vizata si-a dat în mod expres consimtamantul; sau

b) prelucrarea este prevazuta în mod expres de o dispozitie legala.

In traducere libera, solicitarea acestor date nu este necesara si aceste date nu sunt solicitate de vreo lege.

Nici Codul Fiscal nu mentioneaza necesitatea seriei si numarului de buletin ale beneficiarului, ci doar:

f) denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala ale beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila; (Art. 155)

Cu toate acestea, cand ceri o factura pentru firma, în orice hypermarket, ti se solicita: seria si nr. buletin si emitentul 🙂

In momentul de fata, majoritatea magazinelor online din Romania nu solicita serie, numar de buletin sau CNP. Ar fi o imprudenta: majoritatea cumparatorilor potentiali prefera sa abandoneze cumpararea, decat sa îsi dea CNP-ul unui site.

Scrie un comentariu

Esti gata sa incepem?
Contacteaza-ne pentru o discutie initiala
Contacteaza-ne