Cum sa imbunatatesti Google Page Speed in WordPress fara programatori

Viteza de incarcare a site-ului tau reprezinta un factor de ranking important in ochii motorului de cautare Google. Aceasta poate fi imbunatatita cu ajutorul unui programator, insa daca site-ul tau este realizat pe platforma WordPress, avem vesti bune pentru tine. Ii poti imbunatati chiar tu scorul Page Speed!

Ce este Page Speed Insight?

Page Speed Insight este un produs oferit de Google, realizat in sprijinul webmasterilor care doresc sa imbunatateasca performanta site-ului lor, atat pe device-uri mobile, cat si pe desktop.

page speed insight

Page Speed Insight masoara timpul scurs de la momentul in care un utilizator acceseaza o pagina noua pana in momentul in care continutul este redat de catre browser. Scorul pe care un site poate sa il obtina este cuprins intre 0 si 100 de puncte. Cu cat acesta este mai ridicat, cu atat este mai bine pentru performanta site-ului. Orice scor peste 85 de puncte este un scor bun, iar scorurile sub 85 de puncte au nevoie de imbunatatire.

De ce ai nevoie de un Page Speed cat mai bun?

Scopul motorului de cautare Google este de a oferi utilizatorilor cele mai relevante rezultate si o experienta cat mai buna. Nimeni nu isi doreste sa astepte secunde in sir pana cand un site este incarcat complet, iar din aceasta cauza, pentru Google viteza de incarcare a unui site a devenit un factor de ranking.

Cum imbunatatesti Page Speed-ul?

Pentru inceput, acceseaza Google Page Speed Insight  si vezi in ce stadiu se afla scorul site-ului tau, atat pe desktop cat si pe mobil.

In functie de scorul pe care l-ai obtinut, Google iti va face anumite sugestii de imbunatatire, impartite in 3 indicatori de prioritate:

Sugestiile de imbunatatire semnalate cu semnul exclamarii de culoare rosie au cel mai mare impact asupra site-ului tau, iar daca vei rezolva acele probleme cu siguranta Page Speed-ul tau va creste semnificativ.

Sugestiile de imbunatatire semnalate cu semnul exclamarii de culoare galbena au un impact redus, iar Google recomanda repararea problemelor doar daca nu implica foarte mult efort.

Sugestiile de imbunatatire semnalate cu bifa verde indica faptul ca nu exista probleme majore.

De cele mai multe ori remedierile recomandate de Google sunt legate de:

  • eliminarea resurselor JavaScript si CSS care blocheaza redarea continutului din partea superioara a paginii
  • folosirea memoriei cache a browserului
  • reducerea duratei de raspuns a serverului
  • reducerea spatiului ocupat de codul JavaScript
  • optimizarea imaginilor
  • minimizarea dimensiunilor fisierului CSS
  • reducerea marimii fisierului HTML
  • activarea comprimarii Gzip

Toate aceste sugestii oferite de Google pot fi puse in aplicare cu plugin-uri WordPress, astfel nu vei mai avea nevoie de interventia programatorilor.

Plugin-uri de WordPress necesare pentru imbunatatirea PageSpeed-ului:

W3 Total Cache

W3 Total Cache este unul dintre cele mai renumite plugin-uri de caching. Activandu-l, vei bifa o multime de sugestii oferite de Google, si anume: optimizare CSS, HTML si JavaScript, plus folosirea memoriei cache a browserului.

Gzip Ninja Speed

Gzip Ninja Speed este un plugin foarte usor de folosit, iar pentru a activa comprimarea Gzip trebuie doar sa apesi pe butonul Enable.

GZip Ninja Speed

Acest plugin functioneaza doar pe servere web Apache, dar nu iti fa griji, majoritatea WordPress-urilor sunt instalate pe Apache.

WP Smush

Problema imaginilor mult prea mari poate fi rezolvata cu plugin-ul WP Smush. Acesta iti va comprima toate imaginile incarcate in Media Library fara a le reduce calitatea.

Dupa ce ai instalat plugin-ul, il poti utiliza din tab-ul Media -> WP Smush, dupa care apasa Bulk Smush Now. Toate imaginile tale vor fi comprimate. Daca alegi sa utilizezi varianta free, va trebui ca, dupa 50 de imagini comprimate, sa apesi din nou pe butonul Bulk Smush Now. Cand toate imaginile din site-ul tau vor fi comprimate, butonul de Bulk Smush Now se va transforma in All Done!

Nu uita sa bifezi Smush images on upload! Aceasta bifa te va scuti de comprimarea manuala a imaginilor, iar imaginile tale vor fi comprimate imediat dupa ce vor fi incarcate in site. Apasarea butonului de Bulk Smush Now va fi necesara doar pentru comprimarea imaginilor care existau inainte ca plugin-ul sa fie instalat.

Aceste plugin-uri ar trebui sa fie suficiente, astfel incat Page Speed-ul site-ului tau sa creasca considerabil. Daca totusi nu esti multumit de crestere si doresti un scor cat mai mare, poti incerca si plugin-urile: Lazy Load si WP-Optimize. Primul plugin iti va afisa imaginile doar daca utilizatorul da scroll pana cand vede aceste imagini in fereastra browser-ului, iar celalalt iti va optimiza baza de date.

Esti gata sa incepem?
Contacteaza-ne pentru o discutie initiala
Contacteaza-ne