Poate ca ai mai auzit pana acum de termenii Microformats, Schema markup, schema.org sau (structured data) date structurate, dar nu iti este foarte clar care este scopul lor.
Datele structurate pot sa te ajute sa iti cresti traficul organic si rata de conversie si asta o spun si studiile de caz realizate de branduri de top din lume. De exemplu ZipRecruiter a obtinut o crestere de 4,5% a ratei de conversie, iar Jobrapido si Eventbrite au reusit sa isi dubleze traficul organic.
Ti se intampla de multe ori sa stii cum arata un lucru si sa te folosesti de el, dar sa nu stii exact cum functioneaza? Sunt sanse de 99% ca asa vei spune si despre datele structurate.
Nu ti-a sarit in ochi niciodata cat de „delicios” pot sa arate rezultatele Google?
Cand vrei sa o impresionezi pe mama ta aratandu-i ca stii sa faci clatite americane deschizi cartea de bucate Google si instant stii ce reteta sa alegi pentru ca iti place imaginea cu preparatul, vezi ce rating are, cat timp iti ia sa o pregatesti, si pe langa asta, afli si numarul caloriilor. Acesta este doar un exemplu, dar cu siguranta ai observat ca motoarele de cautare incearca sa iti ofere cat mai multe informatii ajutatoare sub diferite forme inca de pe prima pagina de rezultate: imagini, video-uri, adrese, casete cu explicatii, harti etc.
Acum ca am terminat cu clatitele, hai sa intram si in detalii.
Ce sunt datele structurate in termeni de marketing?
Acest concept a capatat o forma concreta in anul 2011 cand operatorii de la Google, Bing, Yahoo! si Yandex s-au asezat la masa rotunda si au decis sa creeze impreuna un limbaj cu un vocabular comun pentru a ajuta motoarele de cautare sa inteleaga mai usor continutul paginilor web. Ca urmare, s-a infiintat Schema.org.
Putem spune ca datele structurate, denumite si schema markup, reprezinta un format standard de clasificare a continutului regasit pe paginile web. Ajutand motorul de cautare sa inteleaga mai bine contextul, el va ajuta la randul sau utilizatorii prin oferirea de informatii concrete structurate sub alta forma, diferita de clasica lista cu link-uri albastre.
Care este scopul datelor structurate?
- SEO
Semnaleaza in mod adecvat crawlerilor despre ce este vorba intr-un bloc de continut. Au impact direct in modul de afisare in rezultatele de cautare, avand rolul de a creste rata de click chiar pentru pozitii mai joase.
- Google Ads
Poti sa adaugi fragmente structurate la nivel de cont, de campanie sau de grup de anunturi. Anunturile care au implementate date structurate ofera informatii suplimentare despre produse sau servicii utilizatorilor, ceea ce duce la o crestere a ratei de click.
- Email marketing
Exista date structurate speciale pentru email, pentru Gmail fiind disponibile in format JSON-LD si Microdata. Pot fi incluse la email-urile cu detalii despre rezervari sau comenzi si apar sub forma unor casete cu informatii.
- Social cards
Facebook si Twitter au sisteme proprii de date structurate, Open Graph Protocol si Twitter Cards. Prin implementarea lor, decizi ce titlu, URL, imagine si descriere vrei sa aiba pagina de pe site-ul tau atunci cand dai share pe retelele de socializare.
- AMP
Daca folosesti pe site-ul tau AMP (Accelerated Mobile Pages), asigura-te ca datele structurate sa fie incluse pe aceste pagini si astfel pot creste sansele sa apara in urma cautarilor pe mobile cu un rich result.
Ce site-uri folosesc date structurate ?
Pentru orice site exista cel putin un tip de date structurate care poate fi implementat. Cel mai des se regasesc pe site-uri de:
- E-commerce (Product, Review, Site Search, Offer, Breadcrumbs)
- Retete (Recipe, Review, Breadcrumbs)
- Articole (Article)
- Evenimente si bilete de vanzare (Events, Courses)
- Joburi (JobPosting)
- Afaceri locale (Local Business Listing, Postal Address)
- Organizatii din diferite industrii (Organization, MedicalOrganization, NGO)
- Arta (Movie, Painting, Book, Photograph)
Cele mai utilizate tipuri de date structurate
1. Organization
Orice website care reprezinta un brand trebuie sa isi implementeze acest tip de markup. De preferat ca acesta sa se regaseasca pe toate paginile site-ului.
Poti verifica si tu daca pe site-ul tau este implementat cu Structured Data Testing Tool. In Google Search se afiseaza in cadrul unui Knowledge Graph datele esentiale despre organizatia, business-ul tau: numele fondatorilor, adresa, datele de contact, logo-ul, profilele de social media etc.
2. Product
Un site de ecommerce care are implementat schema markup tip Produs poate oferi informatii utile legate de pret, disponibilitate si reviews, unui utilizator care face o cautare specifica de produs in Google.
3. Review
Arata rating-ul obtinut de un produs de la cei care l-au achizitionat, punctaj reprezentat cu stelute si valoarea intre 1 si 5. Review-urile trebuie sa apartina site-ului tau si sa nu fie integrate de pe un alt site.
4. Breadcrumbs
Breadcrumbs pe o pagina indica pozitia acesteia in ierarhia site-ului. Pentru un produs poate arata asa: Homepage > Categorie > Subcategorie > Produs.
5. Site Search
Daca site-ul tau are un search box, atunci ar trebui sa aiba implementat si formatul specific acestuia. In rezultatele de cautare Google poate sa apara asa:
6. Events
Potrivit pentru site-urile care prezinta spectacole, conferinte sau concerte. Ofera informatii cu privire la data, ora, locatia evenimentului.
7. Recipe
Se foloseste pentru site-urile cu retete culinare si ajuta utilizatorul sa evalueze un preparat inainte de a-l pregati. Iti arata informatii precum imaginea, rating-ul, timpul prepararii sau numarul caloriilor.
8. Article
Pentru un site de stiri sau un blog poate fi folosita schema de tip Article, care la randul ei are subtipurile NewsArticle si BlogPosting. Pentru articole se afiseaza data publicarii, imagini sau video-uri.
9. Video
Este o metoda buna prin care poti ajuta robotul sa faca crawl si sa indexeze mai usor video-urile de pe site-ul tau. De asemenea, video-ul are sanse sa concureze cu cele de pe Youtube in Google Video Search.
Cele mai noi tipuri de date structurate aparute
La conferinta Google I/O 2019 din 7-9 mai anul acesta, au fost prezentate ultimele tipuri de date structurate introduse:
1. How-to
Explica utilizatorilor cum sa duca la bun sfarsit un task, fiind descris pas cu pas. La fiecare pas pot fi adaugate poze sau video-uri.
Sursa Foto: https://developers.google.com
2. Q&A page
Se foloseste pentru paginile al caror continut este structurat sub forma de Intrebare si Raspuns. Cel mai bine se preteaza pentru paginile de pe forumuri sau pentru cele de tip Product Support unde si utilizatorii pot adauga raspunsuri.
Sursa Foto: https://developers.google.com
3. FAQ page
Se foloseste pentru paginile de Frequently Asked Questions, pagini care contin o serie de intrebari si raspunsuri pe baza unui topic. La aceste intrebari utilizatorii nu au posibilitatea de a adauga raspunsuri alternative.
Cum se implementeaza datele structurate?
Exista 3 tipuri de formate prin care pot fi implementate si acestea sunt:
- JSON-LD: Javascript Object Notation for Linked Objects este formatul recomandat de Google pentru implementarea datelor structurate, acest lucru fiind confirmat si de John Mueller, in martie 2019, in cadrul unei sesiuni video Google Webmaster. Este mult mai usor de implementat pentru ca presupune sa adaugi un script cu schema direct in codul HTML, in tag-urile <head> sau <body> ale paginii.
Atribute JSON-LD: @context, @type etc.
- RDFa: Resource Descriptive Framework in Attributes este un format ce presupune sa faci editari in codul HTML, pe baza celui deja existent, ceea ce poate duce la erori.
Atribute RDFa: property, content, about etc.
- Microdata: se implementeaza la fel ca si RDFa.
Atribute Microdata: itemscope, itemprop, itemtype etc.
Pentru mai multe explicatii tehnice despre fiecare in parte, acceseaza ghidul de la Google.
Cum adaugi date structurate site-ului tau?
Ai mai multe optiuni:
- Manual: Daca nu ai cunostinte tehnice, atunci cel mai bine ar fi sa ceri ajutorul unui programator care sa adauge datele structurate pe site-ul tau.
- Google Structure Data Markup Helper: Tool-ul de la Google iti pune la dispozitie 12 tipuri de date structurate pentru site-uri web si 8 tipuri de date pentru email.
Exista o serie de pasi care trebuie urmati, iar la final va fi generat codul HTML care trebuie adaugat pe site. In cazul in care nu ai cunostinte si nu ai mai facut astfel de modificari pana acum, va fi nevoie sa apelezi la un programator pentru ultimul pas.
WordPress iti pune la dispozitie mai multe pluginuri de care te poti folosi pentru a-ti adauga date structurate pe site. In functie de continutul site-ului, alege pluginul care se preteaza cel mai bine domeniului tau de activitate. Dupa ce ai implementat datele structurate, poti verifica statusul acestora utilizand Structured Data Testing Tool care iti arata tipul de date structurate prezente pe o pagina web si erorile, in cazul in care exista.
In plus, daca iti monitorizezi deja site-ul cu ajutorul tool-ului Google Search Console, atunci foloseste-te de noile optiuni introduse la tab-ul Enhancements (Logos, Products, Sitelinks searchbox, Unparsable structured data) sa verifici cate link-uri de pe site-ul tau au corect implementate datele structurate si pe cate dintre ele apar erori si care sunt acestea.
De retinut!
- Chiar daca ai implementat date structurate pe site-ul tau, nu inseamna neaparat ca vor fi afisate de catre Google. Citeste Structured Data Guidelines pentru a afla de ce.
- Datele structurate nu reprezinta un factor de ranking. Nu trebuie sa te folosesti de ele crezand ca sunt modalitatea prin care vei obtine pozitionari mai bune in rezultatele de cautare. John Mueller a confirmat acest lucru pe pagina sa de Twitter anul trecut.
Tu ai implementat deja date structurate pe site-ul tau? Poti incepe acum si tine minte sa folosesti doar tipuri de date structurate care sunt relevante pentru site-ul tau. Daca ai orice intrebari legate de SEO poti sa apelezi la noi.
- Toolkit de specialist: SEO & Analytics - 12 iunie 2020
- Robots.txt in Magento 2: Ce este si cum il configuram - 13 noiembrie 2019
- Date structurate: Cum te faci remarcat in rezultatele Google - 28 iunie 2019