BLOG

[UPDATE 2018] De unde ne luam pozele pentru site/blog?

[UPDATE 2018] De unde ne luam pozele pentru site/blog?

[UPDATE 2018] Acest articol a fost scris in 2011, dar a fost updatat cu informatii in 2018.

Ce faci atunci cand ai nevoie de o imagine sau mai multe pentru site-ul tau, contul de Facebook sau pentru a imprima cateva flyere pentru afacerea ta? Una peste alta te afli si in imposibilitatea de a face acele poze. Cea mai buna solutie este sa le descarci de undeva, dar de unde?

Daca prima ta intentie este sa apelezi la Google Images, iti recomandam sa te opresti. A lua o poza din Google Images inseamna a fura. Fiecare imagine are ©. Nu va putea fi folosita, mai ales in scopuri comerciale.

Din fericire, exista site-urile de imagini gratuite sau platite.

Surse gratuite

1. SXC.HU, acum freeimages.com

Cel mai bun depozit de imagini gratuite, dupa cum se auto-intituleaza, si liderul in domeniu. Site-ul se mandreste cu o galerie de peste 350.000 de imagini pe care le poti folosi in scop comercial.

Adevarul e ca am gasit aici, de multe ori, imagini necesare, atunci cand bugetul era 0. Un alt adevar e si ca uneori trebuie sa cauti ore intregi pana gasesti o poza buna. 🙂

Imaginile pot fi folosite fara a cere permisiunea autorului. Singura exceptie este atunci cand imaginile sunt folosite in scop editorial si nu comercial. In acest caz trebuie sa incluzi numele sursei respectand structura “FreeImages.com/Artist’s Member Name”.

Mai sunt si alte depozite foto de unde iti poti procura gratuit imaginile, cu conditia de a specifica sursa sau sa pui un link catre sursa, cum e exemplul celor de la FREEIMAGES.co.uk.

2. Flickr.com

Thank God for Social Media! am zis atunci cand am descoperit, in acest imens album, imaginile de care aveam nevoie. Vestea si mai buna este ca o parte din autori dau drept de utilizare in scop comercial, fara taxe, si nu e nevoie sa ai cont creat!

Intri pe Flickr.com si cauti imaginea dorita. In exemplul meu caut o imagine cu un scaun (chair).

Din pagina in care ai fost directionat selectezi optiunea de cautare avansata si bifezi afisarea doar a imaginilor cu drept de folosire in scopuri comerciale (Commercial use allowed).

De aici se intra in paradisul vizual.

Important: Atunci cand folosesti imagini de pe Flickr, trebuie sa menționezi autorul si drepturile sale (va trebui sa-i treci numele, chiar si ascuns în cod).

Flickr ofera si optiunea Flickr PRO, care iti ofera acces la diverse facilitati. Fie ca iti doresti mai mult spatiu de stocare sau vrei sa navighezi pe site fara a fi intrerupt de reclame, Flickr PRO este cea ce cauti.

3. Unsplash.com

Istoria Unsplash.com ne demonstreaza ca perseverenta este cheia succesului. In prezent site-ul are un depozit de peste 500 000 de imagini, dar nu a fost dintotdeauna asa.

Unsplash a inceput ca o tema pentru Tumblr, inregistrand de la an la cresteri masive. In prezent a ajuns sa fie un site propriu-zis cu peste 1 miliard de vizualizari lunar.

Si partea cea mai buna este ca toate imaginile sunt gratis si pot fi folosite atat in scop comercial, cat si personal.

Important: Mentionarea autorului nu este obligatorie, insa daca doresti, iti poti arata recunostinta. Cum? Poti oferi credit autorului si ii poti mentiona numele sau integra un link catre profilul acestuia.

4. Pixabay

Pixabay se lauda cu o colectie ce depaseste 1,5 milioane de imagini si video-uri. Toate aceste imagini le poti accesa si folosi gratuit, fara a fi nevoit sa mentionezi numele autorului.

Ce imi place cel mai mult la acest site este ca poti sa selectezi ce tip de continut cauti, fie ca este imagine, vector, ilustratie sau video. Pentru a-ti usura cautarea, poti selecta orientarea imaginii, dimensiunea, culoare si categoria de care apartine.

5. Stocksnap.io

Daca inca nu ai reusit sa gasesti imaginea pe care o cauti, StockSnap.io ofera o gama variata de fotografii de inalta calitate.

Important: Continutul StockSnap.io se afla sub licenta de tip Creative Commons. Ce inseamna acest lucru? Ca poti folosi imaginile in scop comercial si personal, le poti edita, copia sau distribui, fara a fi nevoie sa mentionezi numele autorului. Desi nu este obligatoriu, StockSnap incurajeaza includerea numelui acestuia.

6. Pexels

Pexels ofera o gama variata de imagini de inalta calitate. Conform descrierii lor toate imaginile sunt bine etichetate, usor de gasit, atat prin optiunea de Search, cat si prin intermediul paginilor destinate descoperiri de imagini diverse (Discover Photos, Popular Photos). Aceasta functionalitate vine in ajutor mai ales atunci când nu știi ce cauți.

Toate imaginile sunt gratis si pot fi folosite in scop noncomercial si comercial fara a fi nevoie sa mentionezi numele autorului.

7. Burst.Shopify

Cu toti am auzit de Shopify, insa aceasta ramura a platformei nu este atat de cunoscuta. Ei bine, ei au si un depozit cu imagini care sunt free-to-use. Asta inseamna ca poti descarca orice poza, o poti edita si refolosi, indiferent de scop.

Ca sa intelegi mai bine, cei de la Burst mentionează ca poti refolosi imaginile pentru a le imprima pe tricouri, cani etc. pe care le poti revinde ulterior.

Isn’t that cool?

Surse cu plata

Internetul e plin de astfel de depozite foto. Dintre toate, iti recomand 5 surse unde sigur vei gasi o imagine valoroasa, compatibila cu nevoile tale:

1. iStockphoto.com by Getty Images

Pe piata de peste 15 ani, iStock are un depozit impresionant de imagini, cu o calitate premium.

Pentru a-ti usura procesul de cautare ai optiunea de a selecta ce tip de continut cauti: imagini, ilustratii, video sau audio. De asemenea, continutul este triat in functie de calitate si alocat unei colectii. Continutul de o calitate superioara apartine colectiei Signature, iar cel cu o calitate standard, colectiei Essentials.

2. Fotolia.com by Adobe

De curand Fotolia a devenit parte din Adobe Stock. Acest lucru se traduce prin mai mult continut de calitate, imagini, grafice, schite (templates) sau video-uri.

Fotolia se lauda in prezent cu o colectie de 126 milioane de fisiere, toate care pot fi accesate contra cost.

3. Dreamstime.com

Cu un depozit ce contine peste 83 de milioane de imagini, Dreamstime este unul dintre site-urile noastre/mele preferate. Cu un continut de calitate si preturi accesibile, are cea mai mare comunitate, 22 milioane de utilizatori.

La fel ca si celelalte site-uri, Dreamstime iti ofera un continut divers, imagini, ilustratii, video-uri.

4. Shutterstock

Shutterstock in cifre: 15 ani de existenta, peste 200 de milioane de imagini si peste 1 milion de imagini adaugate saptamanal.

Daca inca nu ai gasit continutul pe care il cautai, cu siguranta il vei gasi dupa o scurta rasfoire a site-ului.

Depinde de nevoile tale, vei gasi mai multe variante de pachete prin care sa iti poti achizitiona imaginile necesare.

5. 123rf.com

Cu un continut divers, 123rf.com se situeaza in topul preferintelor. Calitatea imaginilor este ridicata, iar pachetele oferite sunt accesibile. Important de stiut este ca au un numar de suport din Romania, astfel ca daca ai nevoie de ajutorul lor va fi mai usor sa ii apelezi.

Sistemul de plata e cam acelasi la toate

  1. Cumperi credite. Fiecare depozit are un pachet minim de credite pe care poti sa il cumperi.
  2. Fiecare credit are o valoare fixa, in functie de site si de pachetul de credite pentru care optezi.
  3. O imagine poate valora de la 1 la 10+ credite.

De cele mai multe ori, chiar daca sunt gratuite, imaginile sunt de calitate. Orice ai face si orice sursa ai folosi, nu fura! Nu iti insusi munca altora si nu risca un proces care iti poate ingropa brandul pentru o simpla fotografie.

Tu ce alte surse de imagini folosesti?

Silvia Niculescu
Esti gata sa incepem?
Contacteaza-ne pentru o discutie initiala
Contacteaza-ne