EN

Atentie la CNP: utilizarea lui de comercianti poate fi ilegala

Later edit 2017:

  • factura catre o persoana fizica NU este nevoie sa contina CNP – conf. Codului Fiscal, art 319, alineat 20
  • in consecinta, un comerciant nu are nevoie de CNP-ul cumparatorilor persoane fizice pentru ca i-ar cere-o legea
  • poti obtine CNP-ul unei persoane fizice atunci cand cumpara din magazinul tau online, daca vrei, dar
  • il poti folosi (inclusiv pentru factura) doar cu consimtamantul expres al persoanei respective, conform Legii 677/2001, articolul 8.

 

Asa-i ca nu intelegi nimic si tot nu stii cum sa procedezi? 🙂

Daca esti comerciant online de ceva vreme, probabil ca esti obisnuit cu legislatia neclara si cu permanenta amenintare a unei amenzi, deci nu ar fi ceva nou.

Iata ce iti recomandam:

  • afla, discutand cu contabilul tau, daca facturile pentru persoane fizice trebuie sa contina sau nu CNP, din punct de vedere al ANAF. Recomand sa vorbesti si cu alti contabili, dar pregateste-te sa afli informatii contradictorii.
  • daca nu e musai ca facturile catre PF sa contina CNP, inseamna ca nu trebuie sa colectezi CNP la Finalizare comanda, deci ar trebui sa scoti campul de CNP daca il ceri deja
  • daca preferi sa colectezi CNP-ul (cu riscul de a avea o rata de conversie mai mica), asigura-te ca in pagina de Termeni si Conditii a site-ului tau apare mentionat faptul ca vei vei folosi CNP-ul cumparatorului pentru facturare.

 

Si mai jos, articolul nostru original din 2011, care spune cam acelasi lucru.


Daca un site va cere CNP sau serie si numar de buletin, se pare ca legea romana nu permite acest lucru. Obligativitatea solicitarii acestor date a fost scoasa din legalitate, în urma cu ceva ani. Iata de ce:

Legea nr. 677/2001 zice:

Art. 8. – (1) Prelucrarea codului numeric personal sau a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala poate fi efectuata numai daca:

a) persoana vizata si-a dat în mod expres consimtamantul; sau

b) prelucrarea este prevazuta în mod expres de o dispozitie legala.

In traducere libera, solicitarea acestor date nu este necesara si aceste date nu sunt solicitate de vreo lege.

Nici Codul fiscal nu mentioneaza necesitatea seriei si numarului de buletin ale beneficiarului, ci doar:

f) denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala ale beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila; (Art. 155)

Cu toate acestea, cand ceri o factura pentru firma, în orice hypermarket, ti se solicita: seria si nr. buletin si emitentul 🙂

In momentul de fata, majoritatea magazinelor online din Romania nu solicita serie, numar de buletin sau CNP. Ar fi o imprudenta: majoritatea cumparatorilor potentiali prefera sa abandoneze cumpararea, decat sa îsi dea CNP-ul unui site.

Adrian Ilovan

CEO Netlogiq la Netlogiq
O parte din timp antreprenor lucrand la un Netlogiq mai bun, alta parte din timp gasind solutii la cerintele clientilor sau imbunatatind magazine online.
Adrian Ilovan

Scrie un comentariu

Esti gata sa incepem?
Contacteaza-ne pentru o discutie initiala
Contacteaza-ne