BLOG

[Part II] Noua taxa de mentenanta pentru domeniile .ro - unde si cum platesc?

[Part II] Noua taxa de mentenanta pentru domeniile .ro – unde si cum platesc?

In articolul precedent, Noua taxa de mentenanta pentru domeniile .ro – cat si cand trebuie platita, iti spuneam despre introducerea noii taxe de mentenanta anuala pentru domeniile “.ro” si de modul in care calculam data de expirare a domeniului.

In acest articol iti prezint cum poti afla unde si cum trebuie platita taxa de mentenanta.

Unde platesc taxa?

Taxa de mentenanta anuala se achita registrarului, adica furnizorului de unde ai achizitionat domeniu. Daca nu mai stii de unde l-ai cumparat, poti verifica prin intermediul platformei http://www.rotld.ro/whois/. La final de pagina, dupa datele referitoare la domeniu si datele detinatorului, apare si registrarul.

Cum platesc taxa?

In principiu fiecare registrar are propriul model de plata. Va trebui sa iei legatura cu ei si sa afli cum poti achita taxa. Noi am vorbit cu cei de la Hosterion si ne-au comunicat ca modul de plata la ei va fi urmatorul: “daca proprietarul de domeniu nu are deja cont la noi, va trebui sa facem un cont de client, iar cu doua saptamani inainte de data expirarii se emite o factura proforma de reinnoire pentru domeniu.”

Imi pot transfera domeniul la alt registrar?

In cazul in care nu esti multumit de registrarul actual sau ai vazut taxe mai mici de mentenanta in alta parte, sa stii ca exista posibilitatea sa iti transferi domeniul.
Acest transfer se refera strict la numele de domeniu, nu si la transferul serviciilor de gazduire a site-ului.

Pentru transfer ai nevoie de “Cheia de autorizare” pentru dreptul de folosinta, pe care o poti obtine fie din panoul de administrare domenii de la www.rotld.ro, fie de la actualul registrar. Aici ai un ghid legat de obtinerea cheii de autorizare direct de pe rotld.ro. Dupa ce se obtine aceasta cheie, se comunica noului registrar si de acolo se vor ocupa ei de transfer.

De retinut: Unii registrari au taxe de transfer (si daca vrei sa pleci de la ei si daca te muti la ei), ai grija sa verifici daca sunt si cat sunt aceste taxe (la Hosterion transferul se face gratuit din partea lor si tot ce iti ramane de platit este taxa de mentenanta anuala. In luna martie au o oferta la taxa de mentenanta anuala de 7 Euro+ TVA/an. Vezi aici preturile.)

In concluzie

  • Intra pe http://www.rotld.ro/whois, afla cine este registrarul tau si ia legatura cu ei pentru a afla care este procedura de plata.
  • Daca ai vazut in alta parte tarif mai mic la taxa de mentenanta anuala, transfera-ti domeniul la alt furnizor si platesti direct acolo taxa de mentenanta.
Maria Merlusca
Esti gata sa incepem?
Contacteaza-ne pentru o discutie initiala
Contacteaza-ne