EN

Podcastul - interviu cu Alina Șincu, asistent de producție Pe Bune, revista DoR

Podcastul – interviu cu Alina Șincu, asistent de producție Pe Bune, revista DoR

De data aceasta ne-am gândit „să schimbăm foaia” și să facem un articol tip interviu pentru voi.

Astăzi povestim cu Alina Șincu, asistent de producție la podcastul Pe Bune al revistei DoR (Decât o Revistă). Gazda emisiunii este Andreea Vrabie.

Fiecare episod prezintă povestea de viață a unui om creativ, de la producători radio, la pictori, psihologi, muzicieni etc, despre toate anxietățile, momentele de îndoială, fricile și bucuriile pe care le trăiești atunci când faci ceva în care crezi.

Cum ai început să fii pasionată de podcasturi?

Primul podcast pe care am început să-l ascult a fost The Good Times podcast, al unui cuplu de influenceri stabiliți în Berlin, în care dezbăteau diferite subiecte, de la minimalism, la expresii amuzante în suedeză și ultimele filme apărute.

Apoi am dat de Teme pentru acasă a lui Alice Mihalache care mi s-a părut super-simpatic și apoi Pe Bune. M-am bucurat foarte mult să văd că România a intrat destul de repede în sfera podcasturilor, a conținutului audio.

Amuzant și drăguț totodată, e că am fost foarte mare fană DoR dinainte să lucrez cu Andreea. Poate asta m-a și adus alături de ea, când a decis că are nevoie de un ajutor în echipă. Știam episoadele aproape pe de rost.

Am apreciat foarte mult la ea tipul acesta de interviu foarte sincer, în care stai de vorbă cu omul din spatele persoanei publice, un om cu aceleași anxietăți și temeri ca noi, despre nevoile personale din spatele lucrurilor pe care le facem, de la validare, la nevoia de a ajuta sau doar a ne exprima creativ.

Consum destul de multe interviuri și mai ales podcasturi de tip interviu – cel puțin în România, e și cel mai răspândit tip de podcast. Are o anumită profunzime și reușește să creeze o relație aparte cu invitații ei. Nu e o conversație tipică între un jurnalist și o vedetă, să spunem, e o conversație cât se poate de umană și introspectivă, în care găsești fără să vrei lucruri cu care să te identifici.

Admir DoR de foarte mult timp și adevărul este că e în ADN-ul lor să deschidă astfel de conversații în spațiul public, de care avem nevoie, ca societate.

Cum ai ajuns să lucrezi la Pe Bune?

După vreo doi ani de la primul episod, Andreea a făcut acest grup de ascultători Pe Bune, pentru a ajunge să îi cunoască la rândul ei pe cei care o ascultă și acolo a creat, practic, această comunitate foarte frumoasă de oameni, în care împărtășește imagini din backstage, le oferă șansa să pună întrebări invitaților și mai vorbim despre subiecte dezbătute și în podcast, de la burnout, la găsirea unui sens în muncă și obiceiuri de lucru remote sănătoase.

Acolo a și postat că ar căuta pe cineva care s-o ajute, part-time, cu mici taskuri ce țin de podcast: transcrierea episoadelor și promovarea lor în social media, mai ales, apoi urcarea lor pe YouTube și așa mai departe. Ne-am văzut la o cafea – primul interviu pe care l-am început cu „scuză-mă, sunt puțin anxioasă” – am vorbit despre ce episoade mi-au plăcut mult și după câteva zile mi-a scris că „I am the one”.

Care au fost primele impresii, ascultând interviul dintr-o altă perspectivă?

Mi-a luat câteva luni să-mi găsesc un ritm, să-mi dau seama cam cât îmi va lua fiecare task și să mă pun în diferite ipostaze când ascult un episod, în funcție de ce am nevoie de la el atunci: transcriere, citate. Entuziasmul însă a făcut lucrurile ușoare, atât al meu cât și al Andreei. Feedback-ul din partea oamenilor pe care îi admiri e priceless.

Am învățat, apoi, că e bine să iau o pauză după transcrierea episoadelor, înainte să-l mai ascult o dată după, pentru corectare sau că e bine să-mi notez lucrurile care-mi trec prin minte sau sentimentele pe care mi le stârnește, căci mă vor ajuta, ba în discuțiile mele cu Andreea, ba în promovare.

Cred că mi-a luat ceva timp și să mă obișnuiesc cu ideea că fac parte din acest proiect pe care îl ador. Ascultam episoadele până la capăt și nu-mi venea să cred că e numele meu acolo, la final, ca parte din echipă.

Spuneai că aveți un grup de Facebook. Care este feedback-ul din partea ascultătorilor?

Da, dacă la început erau vreo 70 de oameni, acum sunt peste 1 k de membri. Relația cu ei este una foarte apropiată și datorită faptului că Andreea este o persoană foarte deschisă – și iubită -, așadar îi anunță înainte de a se vedea cu invitații, pentru a vedea dacă sunt întrebări de la ei, cere chiar sugestii de invitați pe grup și răspunde la orice întrebare legată de partea tehnică sau organizatorică a podcastului.

Apoi, mulți dintre invitații podcastului au rămas aproape comunității Pe Bune, motiv pentru care am organizat în trecut sesiuni de AMA – Ask me anything, care au fost un succes de fiecare dată.

În 2019 Pe Bune a câștigat și premiul pentru cel mai bun podcast de marketing & tehnologie la WebStock Awards, lucru care ne-a bucurat foarte tare și care ne-a adus multă susținere din partea publicului.

Cum vezi podcastul acum, după aproape doi ani?

La fel de relevant și important. Poate chiar cu un impact și mai mare acum, după un an de pandemie, căci a demonstrat cât de ancorat în realitate este și a pus în discuție niște subiecte și problematici foarte interesante, cu care ne-am confruntat majoritatea dintre noi, mai devreme sau mai târziu.

Mă bucur în continuare de prezența lui în viața mea, de data aceasta mai bine organizată. Indiferent câte alte podcasturi mișto am descoperit de-a lungul celor doi ani – și au fost multe -, Pe Bune rămâne the one for me.

A avut parte de schimbări podcastul în urma pandemiei?

Da, interviurile au loc acum online, ceea ce e bine dintr-un anumit punct de vedere și anume că poate ajunge la oameni care nu sunt în București, cum ar fi ilustratorul Ovidiu Hrin, din Timișoara, sau fotografa Mihaela Noroc, aflată în Sibiu la momentul interviului.

În primele luni de pandemie, au avut loc o serie de episoade speciale, numite Voci din pandemie, în care Andreea a luat pulsul situației, din perspectivele unor medici din prima linie sau oameni care s-au confruntat cu boala.

Apoi, Pe Bune Live, care de obicei avea loc la Teatrul Național din București, anul acesta s-a desfășurat la un teatru și a fost difuzat online pe YouTube. Îl puteți vedea aici. A avut ca temă „Cum am continuat” și a fost dedicat artiștilor români, care au trecut prin situații dificile în pandemie, cu teatrele și cinematografele închise.

Ce ai învățat din experiența asta?

Ar fi foarte greu de spus. Cred că mi-am luat din fiecare episod câte ceva. Mi s-a întâmplat să vreau să mă întorc la anumite episoade, să le reascult, fără să știu exact ce caut, deci ca om, inevitabil am absorbit din experiențele invitaților sau ale Andreei.

Ca să dau un exemplu, m-am regăsit pe mine căutând această profunzime în materialele pe care le scriu. Apoi, interviul cu actrița Ana Guran are o semnificație aparte pentru mine. Cred că este și cea mai apropiată de vârsta mea dintre invitați și am simțit că vorbește și despre sau pentru mine, deși profesional vorbind, facem lucruri cât se poate de diferite.

Apoi, cred că am fost pusă involuntar într-un rol de cunoscător al industriei, ca să zic așa. Mi se cer des recomandări de podcasturi sau sfaturi. M-am simțit responsabilă într-un fel să știu lucruri, să mă documentez, să ascult la rândul meu diferite tipuri de podcast, să le privesc din alte perspective.

Mi-am dat seama chiar că multe dintre lucrurile pe care le caut din punct de vedere profesional, sunt învățate din podcasturi, majoritatea din afară. Am avut oportunitatea să particip, în 2019, la The Power of Storytelling, unde au vorbit despre industrie și ea, dar și Max Linsky și Aaron Lammer, fondatorii Longform, un podcast de tip interviu cu scriitori de non-ficțiune din lume, deci da, am învățat unele lucruri, dar ea are experiența live, de studio.

O scurtă concluzie

Pe final, vrem să îi mulțumim Alinei pentru răbdare și pentru faptul că ne-a povestit cu așa mult drag despre podcasturi, despre DoR și Pe Bune.

Concluzia noastră este că, deși trăim într-o eră a internetului, putem totuși să ne bucurăm de el și să învățăm prin cât mai multe mijloace, podcastul fiind unul dintre ele.

Așa că, dacă nu sunteți deja consumatori de podcasturi, vă îndemnăm să ascultați podcastul Pe Bune și nu numai. Însă, dacă ești deja un ascultător conștiincios de podcasturi, spune-ne mai jos ce asculți, de la cine și ce îți place cel mai mult la acest tip de conținut.

Ana-Maria Enache

Monotony is definitely not my word, so here I am, excited, with a little bit of fear, enjoying creativity = marketing, one of my favorites.
Ana-Maria Enache

Scrie un comentariu

Esti gata sa incepem?
Contacteaza-ne pentru o discutie initiala
Contacteaza-ne