Podcastul, noul tip de conținut preferat de consumatorii de digital

Podcastul, noul tip de conținut preferat de consumatorii de digital

În vara anului 2020, a apărut „Podcast în România”, cel mai recent studiu legat de consumul de podcasturi în România, realizat de BRAT – Biroul Român de Audit Transmedia, în colaborare cu Thinkdigital, într-o inițiativă a Băncii Transilvania. Acest studiu arată faptul că există un trend ascendent a consumului de conținut audio digital în rândul românilor, în prezent 37,8% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 50 ani ascultând podcasturi.

La nivel global, podcasturile devin tot mai populare în rândul utilizatorilor de conținut digital, dar și a creatorilor de conținut, numărul de podcasturi ajungând până în prezent la peste 1,9 milioane, respectiv la 47 milioane de episoade.

Fără doar și poate, podcastul este o formă de conținut pe care merită să o iei în considerare, ca antreprenor sau marketer, dacă dorești să oferi o alternativă de comunicare pentru brandul tău, ca parte integrantă a strategiei tale de content marketing.

Ce este un podcast și cum funcționează?

Inspirat din difuzarea radio, podcastul reprezintă o formă de conținut digitală care implică difuzarea periodică a unuia sau a mai multor materiale audio (și video, pe anumite platforme), utilizatorul având posibilitatea de a asculta podcastul când dorește, de pe ce platformă sau device dorește, și chiar să descarce episoadele, pentru a fi ascultate offline.

Podcastul poate fi ascultat direct pe site-ul propriu sau într-o aplicație de streaming (de exemplu, iTunes, Spotify sau altele), iar utilizatorii se pot abona pentru a primi notificare de fiecare dată când este publicat un nou episod. 

Acest lucru este posibil datorită faptului că materialul audio se încarcă într-un spațiu virtual de găzduire (podcast hosting service), care rezultă într-un feed de tip RSS, conectat la rândul său cu un serviciu de streaming sau publicat direct pe site-ul propriu. Odată abonat la acest feed, utilizatorul este notificat de apariția unui nou episod din podcast și îl poate asculta, salva, downloada.

Dincolo de aspectele tehnice ale unui podcast, acesta este o formă de comunicare pe care tot mai multe branduri o abordează, sunetul oferind în general o apropiere mai personală a ascultătorului de ceea se transmite, deoarece emoțiile sunt mai palpabile prin tonalitatea vocii vorbitorului și prin întregul ecosistem audio ce însoțește un podcast.

Motive pentru care să începi un podcast

  • Podcastingul este o metodă grozavă de a-ți crește audiența și de a împărtăși informații, idei și sfaturi din domeniul în care activezi sau spre care ai o aplecare din punct de vedere creativ, în special dacă acel conținut are o abordare aparte.
  • Podcastul poate contribui și la creșterea traficului pe website-ul tău, prin faptul că este distribuit și pe site, pe blog, în email-uri, social media etc. În plus, pe parcursul sau la finalul fiecărui episod al podcastului poți include câte un call-to-action către website pentru ascultători, unde pot să găsească mai multe resurse legate de un anumit punct atins în înregistrare, spre exemplu.
  • Popularitatea podcasturilor vine și pe fondul ușurinței și flexibilității de consum, deoarece poți asculta un podcast oriunde – acasă, la plimbare, în mașină, în timp ce faci jogging sau te antrenezi la sală. Așadar, posibilitatea ca audiența ta să ajungă în contact cu conținutul tău este mult mai ridicată decât în cazul blogului sau al canalelor tale de social media.
  • Tocmai această omniprezență în diferite activități sau momente din viața utilizatorilor îți oferă o oportunitate imensă de a stabili o relație mai apropiată cu aceștia, spre deosebire de alte canale bazate mai mult pe text și pe disponibilitatea utilizatorilor de a citi… neîntrerupți (tot mai greu în era suprapopulării digitale).
  • Podcastul poate să vină în completarea conținutului publicat pe blog, putându-se susține și promova reciproc. De exemplu, dacă ai publicat un articol pe blogul tău, poți aborda acea temă și într-un episod din podcast, și invers.
  • Un alt beneficiu este faptul că nu ai nevoie de o investiție prea mare pentru a crea un podcast și nici echipament ultra-performant.

Cum începi un podcast?

Înainte de a demara un astfel de proiect, îți recomandăm, în primul rând, să te gândești foarte bine la tipul de conținut pe care ai vrea să îl creezi și să faci un research extins pe piață. Asigură-te că ceea ce vrei tu să oferi în materie de conținut prin acest podcast este relevant și interesant pentru audiența pe care o vizezi.

Dacă ai un business, recomandat este ca tema pe care o alegi pentru podcastul brandului tău să fie legată de domeniul tău de expertiză, pentru a oferi credibilitate și o notă de autoritate în domeniul respectiv.

Așa că, hai să vedem, pe scurt, care sunt pașii pe care să îi urmezi odată ce ai trecut de partea de research și informare în domeniul de interes ales.

  • Formulează un concept și o identitate pentru podcastul tău
    • Denumirea podcastului
    • Formatul (monolog, interviu, mai multe gazde, narativ sau o combinație între toate acestea)
    • Categoria / subcategoria în care vei încadra tema podcastului
    • Descrierea podcastului și cui se adresează
    • Design pentru coperta podcastului, dar și pentru prezentarea fiecărui episod
  • Formulează strategia de creare de conținut
  • Înregistrează materialul în format audio (de exemplu, format .mp3)
  • Alege serviciul de hosting pentru podcastul tău (găsești câteva recomandări în rândurile de mai jos)
  • Alege soluțiile de distribuție a podcastului (include fișierele audio într-un feed de RSS pentru a putea fi distribuite prin intermediul aplicațiilor de streaming sau direct pe site-ul tău) 

Necesarul tehnic din spatele unui podcast

În primă fază, nu ai nevoie de un echipament foarte complex sau costisitor, putând începe într-o formulă ceva mai restrânsă, până când începi să crești platforma și audiența. Ulterior, te poți orienta spre tehnologie mai avansată, de o calitate premium, crescând, evident, și costurile. Iată de ce ai nevoie pentru a începe un podcast:

Microfonul

Practic, poți înregistra materialele audio chiar și cu telefonul, însă îți recomandăm, totuși, să investești într-un microfon extern pentru o calitate mai bună a sunetului. Magazinele cu electronice oferă nenumărate opțiuni de microfoane, pentru toate buzunarele.

Software de editare a sunetului

Este recomandat ca materialul audio să nu fie distribuit în podcast în format raw, needitat, ci să fie prelucrat cu ajutorul unui program software de editare a sunetului. Astfel, poți elimina (sau adăuga) segmente audio, anumite sunete de fundal sau pauze în vorbire, timpi morți din timpul unui interviu. 

Tips: poți adăuga și o introducere înainte de fiecare episod, respectiv o încheiere cu un call-to-action (invitație pe site-ul tău sau abonare la newsletter / podcast etc.), precum și secțiuni cu reclame, dacă asta face parte din strategia ta de conținut.

Iată câteva dintre cele mai utilizate programe de editare audio:

Știm, partea aceasta de editare poate să ți se pară inițial complicată, dar, din fericire, sunt foarte multe tutoriale online pentru aceste programe care să te ghideze pas cu pas, așa că nu trebuie să te transformi în inginer de sunet pentru a crea niște materiale audio bune pentru podcast.

Servicii de hosting a unui podcast

Așa cum spuneam în rândurile de mai sus, dacă vrei să lansezi un podcast pentru brandul tău, este necesar să alegi și un serviciu de găzduire pentru materialele audio pe care vrei să le difuzezi și pentru crearea feed-ului de podcast. Este același principiu ca atunci când creezi un site nou sau un blog și ai nevoie de hosting pentru stocarea datelor.

Printre cele mai recomandate servicii de hosting pentru podcasturi de pe piață, se regăsesc următoarele:

  • Buzzsprout (disponibil și în varianta gratuită)
  • Podbean (disponibil și în varianta gratuită)
  • Captivate (disponibil și în varianta gratuită)
  • Transistor (disponibil și în varianta gratuită)
  • Simplecast (disponibil și în varianta gratuită)
  • Castos (disponibil și în varianta gratuită)

Podcasturi de urmărit

Antreprenoriatul, și marketingul deopotrivă, oferă o plajă imensă de oportunități în ceea ce privește crearea de conținut, datorită ritmului dinamic în care se întâmplă lucrurile și se dezvoltă noi tehnologii și strategii de piață.

Podcasturile care abordează aceste domenii sunt foarte numeroase la nivel global, însă astăzi îți vom prezenta o scurtă listă cu podcasturi despre marketing și despre antreprenoriat, românești și străine, pe care le poți adăuga la colecția ta.

  • Marketing School, with Neil Patel & Eric Siu – episoade scurte, de câte aproximativ 10 minute, cu sfaturi și recomandări practice de marketing și business
  • The GaryVee Audio Experience – un podcast realizat de Gary Vaynerchuk, un bine-cunoscut antreprenor, investitor și public speaker, care abordează o multitudine de subiecte de interes din business, marketing și leadership
  • Marketing over Coffee – un podcast realizat de John J. Wall și Christopher S. Penn, despre marketing, vânzări, tehnologie și impactul acestora în comunitate, prezentând și interviuri cu diverse persoane-cheie din aceste domenii (ex. Simon Sinek, Seth Godin etc.)
  • Katai Podcast – un podcast românesc, realizat de Robert Katai, care explorează idei și povești despre business și din lumea vastă a marketingului, dar și despre echilibrul între viața personală și cea profesională
  • The Vast & The Curious cu Andreea Roșca – un podcast românesc ce prezintă interviuri captivante cu antreprenori și oameni care inovează în domeniul lor, povești care inspiră.
  • Upgrade 100 – o emisiune realizată de Dragoș Stanca, antreprenor și expert în media și digital media, și transmisă pe Radio Guerrilla (distribuită și ca podcast în online), care prezintă idei și noutăți din business, media și tehnologie. 

Desigur, mai sunt multe exemple de podcasturi interesante care tratează teme de actualitate din business, management, leadership, marketing și all-things-digital, pe care le vom aminti și cu proximele ocazii. 

Între timp, am apelat la echipa noastră de content pentru a împărtăși cu voi câte o listă cu podcasturile lor preferate, dincolo de marketing.

Horațiu, Content Marketing Team Lead

Ana, Content Marketing Specialist

Raluca, Content Marketing Strategist

 

Tu ce podcasturi asculți și din ce domenii? Care sunt podcasturile despre antreprenoriat și / sau marketing care te inspiră cel mai mult?

În final, sperăm că ți-am trezit interesul, prin această scurtă prezentare a aspectelor-cheie despre podcasturi, asupra unei noi forme de conținut pe care să o incluzi în strategia de comunicare și marketing pentru brandul tău. Te invităm să rămâi alături de noi pentru mai multe resurse utile legate de marketing.

Raluca Miclea
Esti gata sa incepem?
Contacteaza-ne pentru o discutie initiala
Contacteaza-ne