Folosirea statisticilor de cautare din Search Console

Search Console (cunoscut inainte ca si Google Webmaster Tools sau GWT) este, pe langa Google Analytics, un instrument esential in orice activitate de SEO. Acesta este un instrument gratuit, oferit de Google, ce ofera atat date despre starea de „sanatate” a siteului, cat si instrumente pentru cresterea vizibilitatii acestuia.

Dupa introducerea versiunii securizate a cautarii in Google, toti webmasterii au fost lipsiti de cuvintele cheie generatoare de trafic din Google Analytics . Pentru a completa acest gol si a aduce ceva in plus, informatii despre cuvinte cheie au fost adaugate in Search Console in sectiunea „Statistici de cautare„. Ce aduc acestea in plus la cuvintele generatoare de trafic, sunt cuvintele pentru care siteul apare in cautari chiar daca nu genereaza trafic. Noua versiune a Search Console, introdusa in iarna 2015, introduce posibilitatea segmentarii avansate a acestor date pentru a putea fi cat mai utile.
statistici de cautare search console

O limitare majora a Search Console, care impiedica activitatea de analiza, este faptul ca datele furnizate sunt limitate la ultimele 90 zile facand imposibila analiza istorica a unui site. Pentru a compensa acest neajuns, este necesara inregistrarea datelor separat, luna de luna.

Monitorizarea datelor din Search Console

O modalitate de inregistrare a datelor este sa folosim un spreadsheet care sa monitorizeze cateva aspecte vitale in strategia pe termen lung.

Spreadsheet-ul are urmatoarele sectiuni:

  • Cautari efectuate pe desktop, in sectiunea web – in continuare, aceste cautari sunt principalul generator de trafic pentru majoritatea siteurilor;
  • Cautari efectuate pe dispozitive mobile, in sectiunea web – un segment de cautari in crestere continua, ajungand pentru unele siteuri sa depaseasca zona de 40-50% din traficul total organic;
  • Cautari efectuate pe desktop, in sectiunea imagini – acest segment de cautari nu este unul generator de trafic, dar datele furnizate pot sa ofere indicii vizavi de starea de indexabilitate a imaginilor pentru siteurile care se bazeaza pe acestea.

Pentru fiecare sectiune, datele sunt impartite in 3 zone, fiecare monitorizata pe 4 axe.

Zone:

  • Total – datele sunt colectate pe primele 1000 cautari indiferent de natura acestora
  • Cautari de brand – datele sunt restranse la cautarile de brand. Cautarile de brand sunt acele cautari care contin numele siteului, atat individual cat si in combinatie cu produsele/serviciile oferite. Aceste cautari sunt facute de catre utilizatori familiari cu siteul si produsele/serviciile oferite de acesta.
  • Cautari generice – datele sunt restranse la cautarile care nu contin brandul . Acestea sunt efectuate de catre utilizatori care nu cunosc intotdeauna site-ul dar sunt interesati de produsele si serviciile oferite de acesta.

Axele dupa care se face monitorizarea fiecarei zone sunt:

  • pozitia medie;
  • numarul de afisari;
  • numarul de click-uri;
  • CTR.

Odata culese datele pe minim 3 luni, acestea trebuie interpretate pentru a fi utile. In continuare este un exemplu de analiza a datelor:

Pozitia medie pentru totalul de cautari este in crestere (tinde spre valori mici), dar la fel si numarul de impresii. In acest caz, daca sezonalitatea este eliminata din discutie, este foarte posibil ca site-ul sa piarda cautari generice (acestea nu mai apar de loc in cautari) si raman numai cautarile de brand care in mod natural au pozitii bune. In acest caz trebuie verificat daca variatia nu este legata de o modificare de algoritm si site-ul nu este penalizat.

Razvan Antonescu
Esti gata sa incepem?
Contacteaza-ne pentru o discutie initiala
Contacteaza-ne