EN

Trilogia datelor cu caracter personal

Cu siguranta ai auzit sintagma „protectia datelor cu caracter personal” si, daca ai un site sau un magazin online, te-ai îngrijorat vag în ceea ce priveste efectele acesteia asupra businessului tau.

Situatia sta în felul urmator

  • pentru a putea contacta un client potential provenit din site sau pentru a onora o comanda, ai nevoie de datele sale de contact (si eventual fiscale si de livrare) ale clientului
  • pentru a-i proteja pe cei care îsi furnizeaza aceste date, exista o prevedere legala (Legea nr. 677/2001 din 21 noiembrie 2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date) care instituie niste reguli privind colectarea si gestionarea acestor date
  • ca sa nu ai surprize, trebuie sa cunosti si sa aplici reglementarile acestei legi

Majoritatea proprietarilor de site-uri nu stiu ce trebuie sa faca, asa ca ne-am apucat sa scriem un articol despre acest subiect, în care sa clarificam lucrurile si sa prezentam modalitatile de aplicare în practica.

O sa împart subiectul în 3 episoade

Dar înainte de toate trebuie sa lamurim 2 probleme

Cand se considera ca prelucrezi date cu caracter personal?

Conform legii, oricand ceri informatii prin care o anumita persoana poate fi identificata. In mod particular este vorba despre un ID (CNP sau serie si nr. buletin) dar si nume, adresa de email (care si ea te poate identifica în mod unic) sau numar de telefon personal. Iata cum defineste legea datele cu caracter personal: „date cu caracter personal – orice informatii referitoare la o persoana fizica identificata sau identificabila; o persoana identificabila este acea persoana care poate fi identificata, direct sau indirect, în mod particular prin referire la un numar de identificare ori la unul sau la mai multi factori specifici identitatii sale fizice, fiziologice, psihice, economice, culturale sau sociale;”

Cu alte cuvinte: daca îi ceri cuiva numele si numarul de telefon – se cheama ca prelucrezi date cu caracter personal. Legea e vaga, dar e lege 🙂

Evident, daca îi ceri unui prieten numarul de telefon nu ajungi sub incidenta legii, pentru ca în articolul 2, punct 6 se spune „Prezenta lege nu se aplica prelucrarilor de date cu caracter personal, efectuate de persoane fizice exclusiv pentru uzul lor personal, daca datele în cauza nu sunt destinate a fi dezvaluite.”

Daca am un simplu formular de contact, prelucrez date cu caracter personal?

Yep. Pana una-alta, nu te îngrijora, nu s-au dat amenzi pentru astfel de cazuri.

Acum ca stii, daca colectezi date personale, te poti pregatii pentru episoadele pe care ti le-am pregatit pentru a gestiona cat mai bine informatiile utilizatorilor site-ului tau.

Citeste, pentru inceput, Episodul 1. Conditii de îndeplinit pe site.

Adrian Ilovan

CEO Netlogiq la Netlogiq
O parte din timp antreprenor lucrand la un Netlogiq mai bun, alta parte din timp gasind solutii la cerintele clientilor sau imbunatatind magazine online.
Adrian Ilovan

Scrie un comentariu

Esti gata sa incepem?
Contacteaza-ne pentru o discutie initiala
Contacteaza-ne