Blog

Tutorial: Cum sa recuperezi continutul de pe paginile pierdute

Tutorial: Cum sa recuperezi continutul de pe paginile pierdute

In era internetului rapid si a conectivitatii, una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta proprietarii de site-uri este cea a pierderilor de date.

Un atac cibernetic, o eroare umana sau un “cataclism” internautic pot duce la o pierdere partiala sau totala a unor pagini sau chiar a intregului site.

Pentru ca am avut clienti care s-au confruntat cu aceasta problema si ne-au solicitat ajutorul, ne-am gandit sa scriem un articol despre cum poti sa iti recuperezi datele de pe paginile website-ului pierdut.

1.Recuperarea datelor prin Web Archive

Web Archive este o librarie digitala online care efectueaza periodic “capturi” ale site-urilor prin “web crawlers”. Misiunea librariei este sa conserve si sa pastreze cat mai mult posibil din site-urile publice de pe internet.

Pasul 1. Acceseaza pagina Web Archive si introdu url-ul site-ului care te intereseaza.

 

 

Pasul 2. Selecteaza cea mai recenta data si acceseaza aceasta varianta a website-ului

Avantaje: Poate fi vizualizat atat continutul de tip text al paginilor, cat si imaginile de pe paginile website-ului.
Navigatia este usoara si se pot accesa toate paginile site-ului.

Dezavantaje: Capturile efectuate se efectueaza doar din cand in cand si s-ar putea ca varianta website-ului dorit sa fie destul de veche si neactualizata.

2.Recuperarea datelor prin Google Cached

Una dintre cele mai puternice functionalitati ale motoarelor de cautare este abilitatea de a vedea versiuni mai vechi ale unei pagini web. Google va afisa ultima versiune a site-ului care a fost vizitata si indexata de “crawleri”.

Aceasta metoda este complementara variantei Web Archive si pot fi vizualizate doar paginile cached(varianta “memorata” de Google).

Pasul 1. Acceseaza google.com si cauta site:sitedorit

Pasul 2. Selecteaza varianta cached a site-ului

Avantaje: Pot fi recuperate paginile, indexate de Google, cu valoarea cea mai mare pentru SEO. Continutul text se poate copia foarte usor

Dezavantaje: Poate fi recuperat doar continutul paginilor care au fost indexate si este posibil ca imaginile folosite pe paginile website-ului sa nu apara in aceasta varianta cached.

Recomandam tuturor proprietarilor de site-uri sa realizeze backup-uri periodice in cloud, dar si local, pentru a limita o eventuala pierdere a datelor.

Vi s-a intamplat vreodata sa pierdeti continutul unui website?
Daca ai intampinat aceasta problema, spune-ne in comentarii ce alte metode ai folosit pentru recuperarea continutului.

Horatiu Randasu
Esti gata sa incepem?
Contacteaza-ne pentru o discutie initiala
Contacteaza-ne