In era internetului rapid si a conectivitatii, una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta proprietarii de site-uri este cea a pierderilor de date.
Un atac cibernetic, o eroare umana sau un “cataclism” internautic pot duce la o pierdere partiala sau totala a unor pagini sau chiar a intregului site.
Pentru ca am avut clienti care s-au confruntat cu aceasta problema si ne-au solicitat ajutorul, ne-am gandit sa scriem un articol despre cum poti sa iti recuperezi datele de pe paginile website-ului pierdut.
1.Recuperarea datelor prin Web Archive
Web Archive este o librarie digitala online care efectueaza periodic “capturi” ale site-urilor prin “web crawlers”. Misiunea librariei este sa conserve si sa pastreze cat mai mult posibil din site-urile publice de pe internet.
Pasul 1. Acceseaza pagina Web Archive si introdu url-ul site-ului care te intereseaza.
Pasul 2. Selecteaza cea mai recenta data si acceseaza aceasta varianta a website-ului
Avantaje: Poate fi vizualizat atat continutul de tip text al paginilor, cat si imaginile de pe paginile website-ului.
Navigatia este usoara si se pot accesa toate paginile site-ului.
Dezavantaje: Capturile efectuate se efectueaza doar din cand in cand si s-ar putea ca varianta website-ului dorit sa fie destul de veche si neactualizata.
2.Recuperarea datelor prin Google Cached
Una dintre cele mai puternice functionalitati ale motoarelor de cautare este abilitatea de a vedea versiuni mai vechi ale unei pagini web. Google va afisa ultima versiune a site-ului care a fost vizitata si indexata de “crawleri”.
Aceasta metoda este complementara variantei Web Archive si pot fi vizualizate doar paginile cached(varianta “memorata” de Google).
Pasul 1. Acceseaza google.com si cauta site:sitedorit
Pasul 2. Selecteaza varianta cached a site-ului
Avantaje: Pot fi recuperate paginile, indexate de Google, cu valoarea cea mai mare pentru SEO. Continutul text se poate copia foarte usor
Dezavantaje: Poate fi recuperat doar continutul paginilor care au fost indexate si este posibil ca imaginile folosite pe paginile website-ului sa nu apara in aceasta varianta cached.
Recomandam tuturor proprietarilor de site-uri sa realizeze backup-uri periodice in cloud, dar si local, pentru a limita o eventuala pierdere a datelor.
Vi s-a intamplat vreodata sa pierdeti continutul unui website?
Daca ai intampinat aceasta problema, spune-ne in comentarii ce alte metode ai folosit pentru recuperarea continutului.
- Trenduri de Digital Marketing în 2021 - 21 ianuarie 2021
- 7 motive pentru care trebuie să implementezi PWA - 22 octombrie 2020
- Ce este PWA (Progressive Web Application) și de ce ai nevoie de el? - 30 septembrie 2020
[* Shield plugin marked this comment as „0”. Reason: Human SPAM filter found „invest.ro” in „author_email” *]
„Recomandam tuturor proprietarilor de site-uri sa realizeze backup-uri periodice in cloud, dar si local, pentru a limita o eventuala pierdere a datelor.” … Recomanarea asta era bine sa fie facuta de catre voi clientilor si pana acum…
Absolut de acord, Andreea. De acum incolo o vom face in mod repetat si o vom pune si in contracte, ca recomandare si facuta bold :), sa ne asiguram ca nu trece neobservata.
La fel ca tine, nu ne-am inchipuit ca se poate pierde si backupul unei firme de hosting. Iti dai seama ca de acum incolo, atat firma de hosting despre care vorbim cat si noi si clientii vom sufla si in iaurt. Situatii de acest gen te fac sa acorzi o importanta mai mare asigurarilor de gen backup suplimentar. Avem ceva vesti bune de la ei, e posibil sa recupereze unele date, sa vedem daca printre ele sunt si cele care ne intereseaza pe noi. Adi Ilovan
Foarte util! Eu am pierdut cateva pagini de la nutriline.ro dar le-am recuperat cu ajutorul metodei de mai sus!