EN

Cum sa iti optimizezi imaginile pentru SEO?

optimizarea imaginilor pentru seo

Deloc de neglijat, imaginile sunt o componenta importanta pentru a atrage trafic organic pe site-ul tau. Componenta vizuala este la fel de importanta ca si textul din pagina, iar acestea se pot ajuta reciproc.

Optimizarea corecta a imaginilor va face ca acestea sa se pozitioneze in Google, atat pe web, intre rezultatele platite si cele organice, dar si in tab-ul cu imagini.

Mai jos am luat ca exemplu cautarea “rochii galbene”. Google este suficient de destept incat sa afiseze doar rochiile galbene, chiar daca unii au folosit acest keyword si pe alte produse (din greseala sau intentionat). Nu incerca sa il pacalesti pe Google si foloseste doar keyword-uri relevante pentru imaginile tale.

exemplu de rezultat pentru rochii galbene

Pentru a profita de aceste pozitii va trebui ca mai intai sa aduci cateva imbunatatiri imaginilor pe care le vei posta pe site-ul tau.

Iata ce trebuie sa ai in vedere atunci cand incepi optimizarea imaginilor pentru SEO:

1. Seteaza Tag-ul ALT

Tag-ul ALT inseamna “alternative text” si se va afisa in cazul in care imaginea nu se poate incarca sau in cazul in care cineva (persoanele nevazatoare) doreste sa asculte informatiile din pagina.
Cu toate ca este un atribut foarte important in optimizarea SEO, de multe ori acesta nu este completat cu niciun fel de informatie. Completarea tag-ului ALT il va ajuta pe Google sa intelega ce anume contine imaginea ta, la fel cum vei ajuta si un nevazator.

Pentru a seta tag-ul ALT ai nevoie de urmatoarea formatare:

<img src=”imagine.png” alt=””/>

2. Seteaza Tag-ul Title

Tag-ul title poate fi folosit alaturi de tag-ul ALT. El va aparea in momentul in care mouse-ul este pozitionat pe imagine. Foloseste-te de el si alcatuieste o scurta fraza in care sa descrii imaginea. Ideal este sa adaugi si un keyword din lista ta de cuvinte cheie pentru care doresti sa faci optimizarea SEO.

Acesta este codul folosit pentru adaugarea tag-ului title:

<img src=”imagine.jpg” title=””/>

3. Numele fisierului

Un fisier cu numele IMAG162132.jpg nu te va ajuta cu nimic. Inainte de a incarca imaginea in site va trebui sa o redenumesti. Foloseste un keyword sugestiv pentru acea imagine si compune o fraza in care sa il adaugi cat mai natural.

4. Dimensiuni (in px)

O greseala destul de comuna este incarcarea imaginilor in marimea lor originala. Daca acea imagine este facuta cu un DSLR, imaginea va avea mii de px si va incarca site-ul.
Redimensionarea lor este mai mult decat necesara. Pentru a face acest lucru va trebui sa afli dimensiunea maxima a layout-ului din site si apoi sa le redimensionezi.

Dimensiunea o poti afla cu click dreapta in browser si “Inspect”. Daca site-ul este responsive va trebui sa iei in calcul rezolutia maxima.

inspect element

5. Marime (in KB)

La fel ca dimensiunea, si marimea imaginilor poate incarca site-ul. Pentru a reduce marimea imaginilor, solutia ideala este comprimarea lor.

Comprimarea poate fi realizata cu ajutorul urmatoarelor site-uri:

Mai jos am realizat un test de comprimare pe o imagine de 57 KB. In urma comprimarii marimea imaginii a fost redusa cu 67%, avand acum doar 18.8 KB.

comprimarea imaginilor pentru SEO

Foloseste-te de toate elementele ce tin de optimizarea imaginilor pentru SEO prezentate mai sus si cu siguranta vei avea un avantaj fata de competitorii tai!

 

Te invitam sa citesti primul capitol din Ebook-ul Ghidul marketingului online, in care iti prezentam cum functioneaza motoarele de cautare:

Scrie un comentariu

Esti gata sa incepem?
Contacteaza-ne pentru o discutie initiala
Contacteaza-ne