SEO Tips & Tricks: Cum crești șansele ca Google să îți afișeze imaginile în rezultate?

SEO Tips & Tricks: Cum crești șansele ca Google să îți afișeze imaginile în rezultate?

A venit timpul să aducem în lumina reflectoarelor o activitate SEO cu impact major în ceea ce privește rata de click, dar care nu se bucură de foarte multă atenție: optimizarea imaginilor pentru Google Search

După cum deja probabil ai ghicit, nu este suficient ca pe un site să se adauge imagini atractive, revoluționare, extraordinare… you name it. Toate acestea trebuie să îndeplinească o serie de standarde și să bifeze câteva bune practici pentru ca Google să înțeleagă la rândul său cât de revoluționare și atractive sunt imaginile de pe site-ul tău. 

Astfel, în rândurile ce urmează vom trece rapid în revistă, cât mai clar și cât mai concis ce trebuie făcut cu imaginile în așa fel încât să se afișeze fain frumos în lista de rezultate organice.

Unde pot să apară imaginile în rezultatele de căutare?

Ei bine, pe lângă clasica zonă care ne trimite la galeria de imagini, pentru anumite expresii de căutare probabil deja ai observat cum unele site-uri se afișează (imediat după meta title) cu o galerie de imagini. Un exemplu ca să îți fie de ajutor să vizualizezi acest lucru este atunci când cauți „lustre Art Deco”:

exemplu rich results image gallery

Exemplu de afișare în Google cu Image Gallery

Rezultate imagini in Google

Exemplu clasic de afișare în Google a imaginilor

Cum faci să apară și site-ul tău în rezultate astfel? Ei bine, nu există o formulă magică, dar dacă am fi nevoiți să scriem una, am spune ca 40% este decizia Google, iar 60% se reflectă în optimizările făcute la nivel de imagini. Ca să nu te mai ținem în suspans, trecem direct la subiect.

Pasul 1 în optimizarea imaginilor pentru Google

Important, foarte important. Important scris cu roșu și subliniat. Înainte de toate, este esențial să se verifice faptul că imaginile sunt indexabile. Adică nu sunt blocate în robots.txt prin directive specifice. Cum faci asta? Prin două moduri simple:

 • Verifici manual în Google, folosind comanda “site:numesite.ro” și te duci pe tab-ul de imagini;
 • Verifici în Google Search Console, unde la search type vei selecta “Image“.

În cazul în care nu îți apar imagini sau date istorice pentru ele, înseamnă că este vorba despre o problemă de natură tehnică, fie la nivel de robots.txt sau în alte zone din cod. Un developer va putea desluși cu siguranță acest mister.

Pasul 2: optimizări tehnice ale imaginilor

Există mai multe optimizări nice-to-have când vine vorba de imagini. Poți privi informația de mai jos sub forma unui checklist prin care să treci imaginile atunci când le urci pe site sau când dorești să le modifici.

1. COD HTML optimizat, corespunzător pentru imagini:

 • Imaginile adaugate să fie marcate cu tag-ul <img> (nu în <div>, <span> sau alte elemente);
 • Eticheta alt (să fie descriptivă, să conțină cuvinte-cheie, dar să nu facă abuz de acestea);
 • Eticheta title (similar ca pentru alt, title este acea etichetă care furnizează informații suplimentare la mouseover pe imagine);
 • Etichetele width și height să fie prezente în tagul <img>, cu valori. Vezi mai jos un exemplu concret:

Cod HTML de imagine

2. Denumire imagini: imaginile sa fie denumite sugestiv când sunt urcate pe site (nu img123.jpg). În acest fel, și URL-ul de imagine va fi descriptiv. Ca să fie totul cât mai clar, mai jos găsești un exemplu. Să ne imaginăm că vrei să adaugi pe site imaginea unei lustre din stilul Art Deco, cu denumirea Galaxy:

 • Denumire imagine: lustra-art-deco-galaxy.jpg
 • URL imagine: https://www.exemplusite.ro/lustra-art-deco-galaxy.jpg

3. Product schema să fie implementat (de preferat, codul aferent să fie de tip JSON-LD). Această structură de cod transmite crawler-ului informații suplimentare despre conținutul pe care îl ai în pagină și te poate ajuta să îți propulsezi site-ul cât mai sus în rezultate. Practic, nu vei mai avea un rezultat clasic doar cu meta title și meta description, ci vei putea furniza și alte informații cum sunt brand-ul, prețul, eventual review-urile și altele. Poți consulta literatura de specialitate pentru mai multe informații. De asemenea, poți verifica dacă un produs are Schema setată corespunzător folosind tool-ul de la Google pentru testarea de rich results.

4. Imaginile să apară în sitemap-ul XML (de regulă, acestea ar trebui să se regăsească by default în orice tip de sitemap, dar se poate construi și un sitemap XML separat doar pentru imagini).

Pasul 3: Alte elemente care stau la baza optimizării de imagini

Acum că am lămurit și partea tehnică, putem trece la noțiuni puțin mai subiective, dar care joacă și ele un rol important, după cum o să îți dai și tu seama. Trecem în revistă și următoarele puncte:

 • Imaginile să fie de calitate superioară, dar în același timp să nu îngreuneze viteza de încărcare a site-ului. Poți redimensiona imagini folosind diverse aplicații web, cum este, de exemplu, sqoosh.app. Important e să ții cont de faptul că, dimensiunile imaginii (adică lățimea și înălțimea) trebuie să corespundă cu valorile specificate la atributele width și height ale tag-ului de imagine.
 • Să nu apară text pe imaginile de produs. Nu are valoare SEO, nu este estetic și poate face mai mult rău decât bine. Gândește-te cum ar fi să cauți corpuri de iluminat pentru sufragerie și să vezi imagini cu lampadare înconjurate de text. Not pretty.
 • Să se utilizeze funcții moderne în ceea ce privește afișarea imaginilor în pagina de produs. De la clasicul zoom in / zoom out la rotire 360, posibilitatea de integrare în realitate, probă virtuală și altele. Privește avântul tehnologic ca pe un aliat, ci nu ca pe un dușman care vrea să îți strice strategiile (da, o să vorbim curând și despre ChatGPT și alte tool-uri AI care merită integrate în activitățile de marketing).
 • Să ai în vedere și formatele moderne pentru imagini. Dacă ai trecut deja site-ul printr-un test de Page Speed marca Google, cu siguranță ai văzut sugestii de îmbunătățire a vitezei de încărcare la nivel de imagini. Există două opțiuni, anume WebP și AVIF, cel din urmă fiind fratele mai mic al WebP și mai avansat. În documentația oficială de la Google găsești mai multe detalii și exemple (găsești link-uri mai sus).
Atenție: De avut în vedere că nu este suficient doar ca aceste puncte să fie atinse ca site-ul să se afișeze în rezultate cu galerie de imagini. Site-ul trebuie să fie optimizat corect din toate punctele de vedere, în special pe partea tehnica (viteză de încărcare, indexabilitate, robots.txt etc.), dar și pe partea de conținut. Google va corela imaginile cu partea de conținut existent din pagină și, pe baza căutărilor userilor, va decide dacă imaginile sunt sau nu relevante.

Resurse utile pentru optimizarea imaginilor

Alexandra Chirilă
Esti gata sa incepem?
Contacteaza-ne pentru o discutie initiala
Contacteaza-ne